Η πιο τραγική πτυχή του προσφυγικού δράματος αναδείχθηκε σε ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τα ασυνόδευτα και εξαφανισμένα προσφυγόπουλα.
Συγκεκριμένα, περίπου 4.700 παιδιά αγνοούνται στη Γερμανία, 4.000 παιδιά στην Ιταλία, 1.000 στη Σουηδία, ενώ στη χώρα μας αγνοούνται 1.096, από τα οποία τα 16 είναι κορίτσια.
Το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, και είχε θέμα «Το παιδί πρόσφυγας».
Η πλειοψηφία των ανήλικων που έχουν χαθεί τα ίχνη τους είναι κυρίως από 15 έως 18 ετών.
Αναφερόμενη σε αυτό το θέμα, η εισαγγελέας ανηλίκων Κατερίνα Κολιοκώστα υπογράμμισε ότι οι ξενώνες φιλοξενίας που διαθέτουν, σήμερα, η πολιτεία αλλά και οι ΜΚΟ για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είναι πλήρεις, με αποτέλεσμα 240 ανήλικοι να είναι σε αστυνομικά τμήματα. Όπως σημείωσε, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ο θεσμός της συγγενικής αναδοχής (και όχι μόνο για συγγενείς εξ” αγχιστείας), καθώς και της προσωρινής φιλοξενίας σε τρίτα πρόσωπα. Στη δεύτερη περίπτωση έχει σημασία, πρόσθεσε η κ. Κολιοκώστα, να μιλάνε την ίδια γλώσσα και αν είναι δυνατόν να είναι της ίδιας εθνότητας. Ήδη, η Εισαγγελία Αθηνών έχει εκδώσει 20 εντολές για την προσωρινή φιλοξενία ισάριθμων ανηλίκων προσφύγων με αυτήν τη διαδικασία.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καταγραφή των ασυνόδευτων ανήλικων. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν στοιχεία ή δηλώνουν άλλα, είτε επειδή φοβούνται, είτε για δικούς τους λόγους, όπως, ότι έτσι τους είχαν πει να κάνουν οι δικοί τους ή τα κυκλώματα που βρίσκονται πίσω από τη διακίνησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου