Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

‘Οταν ο ρατσισμός χτυπάει κόκκινο στο τρένο Αθήνας-Θεσσαλονίκη

Στις 3-7-2016 και ενώ επιστρέφαμε, με τρένο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, ένα γελοίο ανθρωπάκι αντέδρασε, κάνοντας σχόλια του τύπου ότι: «δεν ταξιδεύει στις ίδιες θέσεις με ανθρώπους, που δεν έχουν εισιτήρια(ενώ ο ελεγκτής το είχε δεχτεί) και ότι θα κολλήσουν αρρώστιες».
Ο λόγος, όταν πήγε και κάθισε μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία, με τρία ανήλικα παιδιά, ηλικίας από 1 έως 4 χρόνων, στο ίδιο κουπέ όπου καθόταν ο ίδιος με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Ακούγοντάς τον, δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια και αντιδράσαμε έντονα, με ένα φίλο μου, που τυγχάνει να είναι και ο ίδιος πρόσφυγας πολέμου από τη Συρία.

Στη συνέχεια, ο φασιστάκος  προσπαθώντας να υπερασπίσει τον εαυτό του και να μας εκφοβίσει, άρχισε να φωνάζει λέγοντας πως στον επόμενο σταθμό,(Θήβα) θα καλέσει τους μπάτσους και θα μας κάνει μήνυση, εμένα για εξύβριση και το φίλο μου για απειλή.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας με τους πρόσφυγες, τους εξηγούμε τη ακριβώς έχει συμβεί. Το ρατσιστικό παραλήρημα του φασιστάκου, δε σταμάτησε εκεί, αφού μας ζήτησε να αλλάξουμε θέσεις, λέγοντας πως αυτές είναι οι δικές του και δεν φεύγει .
Φτάνοντας  στη Θήβα, σκάνε και  οι μπάτσοι, ένας ένστολος, ένας με πολιτικά και μαζί με τον ελεγκτή – που από τη στιγμή που ήρθαν οι μπάτσοι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά – πάνε να κατεβάσουνε τους πρόσφυγες από το τρένο. Τότε, σηκώθηκα και  τους είπα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο και μου είπαν να πληρώσω το εισιτήριο.
Τους  απάντησα, ότι έχω μόνο 20 ευρώ  και ότι αν τους καλύπτει να το πάρουν. Το αρνήθηκαν και είπαν ότι πρέπει να τους κατεβάσουν.
Το θετικό σε αυτή τη φάση είναι, ότι αντέδρασε και άλλος κόσμος-λίγο καθυστερημένα βέβαια αλλά δεν πειράζει- λέγοντας , πως θα πληρώσουμε όλοι μαζί το εισιτήριο, κάνοντας έτσι τους μπάτσους να φύγουν, με την προϋπόθεση όμως, τα λεφτά ,να έχουνε βρεθεί μέχρι την επόμενη στάση, αλλιώς θα τους κατεβάζανε.
Επειδή όμως η μερίδα του κόσμου που αντέδρασε και εμείς, δεν συμπληρώναμε το ανάλογο ποσό, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την αλληλεγγύη του κόσμου, που για καλή μας τύχη, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και μέσα σε 5 λεπτά μαζέψαμε το ποσό που χρειαζόταν (90 ευρώ).
Ένας  άλλος επιβάτης ,που έγινε και αυτός μάρτυρας του περιστατικού ,είπε ότι θα πλήρωνε αυτός το εισιτήριο, από το φιλόπτωχο ταμείο   στο οποίο συμμετέχει και έτσι τα λεφτά επιστράφηκαν, στους προκατόχους τους. Όταν έληξε το θέμα με τα λεφτά, πήραμε τους προσφυγές στο δικό μας κουπέ και ο φασίστας έφυγε από το βαγόνι και πήγε στο κυλικείο. Μετά από λίγη ώρα, ήρθε ο ελεγκτής και μου είπε να πω και στους υπόλοιπους , να το λήξουμε το θέμα και ότι αν γυρίσει ο φασίστας να κάτσει στην θέση του, να μην κάνουμε κάτι ,γιατί του είπε πως φοβάται για την ασφάλειά του. Στο βαγόνι ,δεν ήρθε ποτέ ,οπότε και το θέμα έληξε εκεί. Όταν φτάσαμε Θεσσαλονίκη, θέλαμε να βρούμε έναν χώρο να περάσουν οι πρόσφυγες τη νύχτα. Μετά από πολλά άκυρα, τους φιλοξένησε μια οικογένεια στο σπίτι τους  και την επομένη  το βράδυ, συνέχισαν το ταξίδι τους.
πηγή: https://athens.indymedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου