Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Συσκευή που σε «ειδοποιεί» όταν παρακολουθείται το κινητό σου, έφτιαξε ο Σνόουντεν

Ο Edward Snowden βοήθησε να σχεδιαστεί μια μηχανή για το κινητό τηλέφωνο, μια «μηχανή ενδοσκόπησης» που, όπως υποστηρίζει, θα δείχνει όταν ένα smartphone μεταδίδει πληροφορίες που θα μπορούσαν να παρακολουθούνται.
Παρουσιάζοντας την μηχανή μέσω βίντεο σύνδεσης σε εκδήλωση στο Media Lab του MIT στο Cambridge της Μασαχουσέτης, ο Σνόουντεν και ο συν-σχεδιαστής Andrew «Bunnie» Huang έδειξαν πώς η συσκευή συνδέεται με διαφορετικούς ραδιοπομπούς ενός κινητού τηλεφώνου, που δείχνει στον ιδιοκτήτη του πότε μια κυτταρική, Wi-Fi ή σύνδεση Bluetooth χρησιμοποιείται για να μοιραστούν ή να ληφθούν δεδομένα.
Τα δείγματα που παρουσιάστηκαν, δείχνουν μια μικρή, μονοχρωματική οθόνη ενσωματωμένη στο περίβλημα του που δείχνει αν το τηλέφωνο είναι «σκοτεινό», ή αν μεταδίδει, και επίσης μπορεί να παρέχει ένα iPhone με επιπλέον μπαταρία και καλύψει την πίσω κάμερα.


Θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να ενεργεί σαν ένα είδος «διακόπτη» που θα αποσυνδέει την τροφοδοσία ενός τηλεφώνου όταν ανιχνεύει ότι ένας πομπός μεταδίδει δεδομένα, μετά την προσπάθεια του ιδιοκτήτη του να το απενεργοποιήσει.
Η συσκευή είναι ένα ακαδημαϊκό έργο και δεν φαίνεται έτοιμο για τη μαζική αγορά, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τις «συσκευές εντοπισμού».
«Αν έχετε ένα τηλέφωνο στην τσέπη σας που είναι ενεργοποιημένο, ένα μακρόβιο ρεκόρ των κινήσεων σας έχει δημιουργηθεί», δήλωσε ο Snowden. «Ως αποτέλεσμα του τρόπου που λειτουργούν τα δίκτυα των κυττάρων η συσκευή σας συνεχώς «φωνάζει» στον αέρα μέσω των πομπών και σηματοδοτεί μια μοναδική ταυτότητα που σας επικυρώνει στην τηλεφωνική εταιρεία. Και αυτή η μοναδική ταυτότητα δεν αποθηκεύεται μόνο από την εν λόγω τηλεφωνική εταιρεία, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί καθώς ταξιδεύει μέσω του αέρα από ανεξάρτητους, ακόμα πιο επικίνδυνους τρίτους. »
Τα περισσότερα smartphones απενεργοποιούν το Wi-Fi, το Bluetooth και την κυτταρική μετάδοση όταν είναι σε λειτουργία αεροπλάνου, αλλά οι Σνόουντεν και Huang λένε ότι δεν μπορείς να το εμπιστευθείς.
Το έργο αποτελεί επέκταση του έργου του Σνόουντεν να ενημερώσει το κοινό για τις δυνατότητες εποπτείας που είναι διαθέσιμες στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας, θέλει τώρα να βοηθήσει τους πολίτες να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
Με πληροφορίες από την Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου