Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Κομισιόν: Πίσω στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από το 2017

O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως η χώρα του έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης κι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποχρεωθεί να υποδεχτεί περισσότερους.
Για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, η Γερμανία έχει αρχίσει να επεξεργάζεται την ιδέα να στείλει τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος έχει απέναντί της τους περισσότερους Γερμανούς και η δημοτικότητά της βυθίζεται εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για την πολιτική των «ανοιχτών θυρών»που εφαρμόζει. Η πολιτική μετατόπιση στη Γερμανία έγινε φανερή μετά και τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, όπου το κόμμα της Μέρκελ ήρθε τρίτοενώ δεύτερο ήρθε το ακροδεξιό – ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Μια πολιτική μετατόπιση που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τις δηλώσεις ντε Μεζιέρ, τη σκυτάλη πήρε η Κομισιόν η οποία ανακοίνωσε πως σύντομα τα μέλη κράτη θα πρέπει να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα τους αιτούντες άσυλο και μάλιστα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνου. «Η ιδέα είναι να βάλουμε την Ελλάδα πίσω στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνου μέχρι το τέλος της χρονιάς», είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, πιστεύει πως η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να υιοθετήσει κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες κι ότι η Γερμανία δεν έχει πια τη δυνατότητα να διαχειριστεί το αυξανόμενο βάρος από το μεταναστευτικό κύμα. Ο ντε Μεζιέρ επιμένει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφονται στην πρώτη χώρα υποδοχής δείχνοντας προς την Ελλάδα.
«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα», δήλωσε ο ντε Μεζιέρ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Πρέπει συνεπώς να επιτρέψουμε την επιστροφή των μεταναστών στην Ελλάδα σύμφωνα με τους κανονισμούς της συνθήκης του Δουβλίνου».
Ο αριθμός αυτών που αναμένεται να επιστραφούν στην Ελλάδα, για την κράτηση και φροντίδα τους, σε μια χώρα που οι κοινωνικές δομές της καταρρέουν έπειτα από χρόνια οικονομικής ύφεσης, είναι ανοιχτός ωστόσο μετά την οδυνηρή ήττα της Μέρκελ,εικάζεται ότι θα πρόκειται για χιλιάδες ώστε το Βερολίνο να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.    Στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, όπου αλλού εφαρμόζονται αυστηρά οι κανονισμοί και αλλού καθόλου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τηρήσει διαφορετική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, με πρώτη και καλύτερη την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό της Βίκτορ Ορμπάν που έχει επιβάλλειολοκληρωτική απαγόρευση της μετανάστευσης και δρακόντεια μέτρα για να αποτρέψει την «ισλαμοποίηση» της χώρας.
«Η Ουγγαρία δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη και ακόμη κι ο ένας μετανάστης αποτελεί δημόσιο κίνδυνο», δηλώνει μεταξύ άλλων ο Ορμπάν. Η λεγόμενη «ομάδα Βίζεγκραντ» των γειτονικών της χωρών, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν κρατήσει παρόμοια στάση απέναντι στους μετανάστες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου