Τα νέα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ, που απαιτούνται για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού 2016 -2018, φορτώνουν με άγχος για τον χρόνο και κυρίως για το κόστος με το οποίο θα κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και τις 15 Απριλίου, ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να προχωρήσει και στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους .
Η ίδια πηγή δεν έκρυβε το προβληματισμό της και για την στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και ειδικότερα της Γερμανίας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι επείγουσα, συμπληρώνοντας ότι σε αυτήν την φάση, αυτό που προέχει, είναι η Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι και το ΔΝΤ έχει πειστεί στο ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,2 -5,3 δις ευρώ σημειώνοντας ότι το κρίσιμο θέμα είναι να βρεθούν και να υιοθετηθούν χωρίς προβλήματα νέα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ, ώστε να είναι επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2018.
«Θα πρέπει να κλείσουμε το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό μέχρι και τις 15 Απριλίου πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ. Αν γίνει αυτό η αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει».
Στην σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής συζητήθηκε επίσης και η ύπαρξη κάποιων γλυκαντικών, ώστε τα νέα μέτρα να γίνουν δεκτά με λιγότερες αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο παρευρισκόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, έθεσε το θέμα της πληρωμής των δόσεων του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και να μην εφαρμοστεί η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου