«Η Καγκελάριος της Γερμανίας, αρνήθηκε ότι κρύβεται πίσω από το σχέδιο της Τουρκίας για το προσφυγικό- αλλά το Βερολίνο είχε τουλάχιστον προετοιμαστεί γι’ αυτό που θα συνέβαινε στη Σύνοδο Κορυφής, της περασμένης Δευτέρας», γράφει η γερμανική εφημερίδα “Die Welt”.
Όπως αναφέρει η Die Welt, κατά τη διάρκεια της Συνόδο, η κ. Μέρκελ ρωτήθηκε από τους ομολόγους της αν παρενέβη παρασκηνιακά στη διαμόρφωση των τουρκικών προτάσεων. Τότε, η γερμανίδας Καγκελάριος σήκωσε τα χέρια και είπε ένα ξεκάθαρο, «Όχι».
«Η πρόταση προετοιμάστηκε αποκλειστικά από την τουρκική πλευρά», είπε η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα.
Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι Καγκελάριος είχε καταλάβει από νωρίς ότι οι Βρυξέλλες δεν προχωρούσαν στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και αποφάσισε να στραφεί προς την Τουρκία, εντείνοντας παρασκηνιακά τις διπλωματικές της επαφές με την Άγκυρα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως αποκαλύπτει η Welt, η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον, στα μέσα Ιανουαρίου η Καγκελάριος έστειλε τον συνεργάτη της, Πίτερ Άλτμαιερ στην Άγκυρα, κάτι που δεν γνώριζε ούτε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τελικά, η Τουρκία ξεκίνησε διαβουλεύσεις με το Βερολίνο για σειρά θεμάτων στα τέλη Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων υπεγράφησαν κάποιες συμφωνίες.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της Μέρκελ στην καταπολέμηση των διακινητών στο Αιγαίο, θέμα για το οποίο η Γερμανίδα πολιτικός επικοινώνησε απευθείας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι Τούρκοι δεν συμφωνούσαν με τους Έλληνες για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, η Μέρκελ αποφάσισε να αναλάβει δράση και να πιέσει για νατοϊκή εμπλοκή.
Το παρασκήνιο των Βρυξελλών
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα στη συνάντηση που είχε η κ. Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε μία μέρα πριν, στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε εκείνη τη συνάντηση καθορίστηκαν οι βασικές γραμμές των τουρκικών προτάσεων, που προέβλεπαν η Τουρκία δεν θα δεχόταν μόνο οικονομικούς μετανάστες αλλά και πρόσφυγες και ότι η Ελλάδα θα αποδεχόταν ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα.
Ακόμη και εντός του υπουργείου Εξωτερικών, κυκλοφορεί ευρέως η φήμη ότι η Μέρκελ βρίσκεται πίσω από τις τουρκικές προτάσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt.
Σύμφωνα μάλιστα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήθελε αρχικά να συναντήσει μόνο την κ. Μέρκελ, αλλά εκείνη ζήτησε από τον Ολλανδό πρωθυπουργό να συμμετάσχει έτσι ώστε να μην φανεί ότι επρόκειτο για γερμανο-τουρκική συνάντηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου