Τρίτη 10 Μαΐου 2016

«Κόφτης» μισθών για χρέος σε δόσεις

Μία πολύ ασαφής ελάφρυνση του χρέους σε τρεις δόσεις και υπό όρους αποφάσισε το χθεσινόEurogroup, αφού όμως ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή τα μέτρα που υπολείπονται (έμμεσοι φόροι, «κόκκινα» δάνεια και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), αλλά και ο μηχανισμός για τα έκτακτα μέτρα μέχρι το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου.
Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ έως το 2030 τουλάχιστον.
Oι αρχικές τοποθετήσεις των θεσμών ήταν ιδιαίτερα σύντομες, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο δεν είχαν πολλά να προσθέσουν από το τελευταίο Eurogroup. Εκτός από το προσχέδιο της δήλωσης που διαβάστηκε από την αρχή της συνεδρίασης ελάχιστοι υπουργοί έκαναν περαιτέρω σχόλια, καθώς ήταν ξεκάθαρό ότι οι σημαντικές αποφάσεις αναμένονται για τις 24 Μαΐου.
Ο επικεφαλής του Εurοgroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τις επόμενες μέρες όλα τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται, αλλά και τον μηχανισμό για τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε το Εurogroup.
Ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει με βάση την ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις κυρίως στο σημείο ότι μέτρα που θεσπίστηκαν με προσωρινό χαρακτήρα θα πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη χρονιά με μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής πρότασης που έχει στα χέρια της η Καθημερινή είναι ότι δεν εξαιρεί από τις αυτόματες περικοπές τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών.
Οσον αφορά το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «σήμερα ανοίγουμε τον διάλογο και εξερευνούμε τις επιλογές που έχουμε», προσθέτοντας όμως ότι χωρίς ελάφρυνση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους και αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε.
Το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Κ» και φέρει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας διαγράφει τα μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Αυτά δεν περιλαμβάνουν «κούρεμα» του χρέους, αλλά κάποιες από τις επιλογές που θα εξεταστούν, οι οποίες σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, είναι επιμήκυνση των αποπληρωμών, πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, εξαγορά δανείων με πιο ευνοϊκό επιτόκιο και πρόβλεψη μέτρων που θα αποτρέπουν τις μαζικές πληρωμές χρέους μεταξύ άλλων.
Για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, «ήταν μεγάλη ανακούφιση που το θέμα του χρέους τέθηκε στο τραπέζι του Εurogroup».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε την εντολή στο Euroworking group να εξετάσει τις επιλογές για το χρέος, χωρίζοντάς τες σε τρεις χρονικές δόσεις. Βραχυπρόθεσμα, να εξεταστούν τρόποι που να γίνει καλύτερα η διαχείριση του χρέους κατά τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2018.
Μεσοπρόθεσμα, το Eurogroup ζητεί να βρεθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως επιμήκυνση πληρωμών κ.λπ. που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και η χρήση των SMP’s και ANFA δηλαδή τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 8 δισ. Μακροπρόθεσμα, το Euroworκing Group θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού λήξει το πρόγραμμα το 2018 μόνο «αν χρειαστεί» και μόνο αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα ανέφεραν πως «για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ιδιαίτερα το θέμα του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αποκαλώντας το «θεμέλιο λίθο» του προγράμματος του ESM. Γι’ αυτό μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να έχει οριστεί το εποπτικό συμβούλιο και το Ταμείο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο θεσμός που δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τη στάση που κράτησε, είναι το ΔΝΤ, καθώς η κ. Λαγκάρντ τελικά δεν συμμετείχε και οι απόψεις του Ταμείου δεν εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένο που το θέμα του χρέους τέθηκε στο Eurogroup, αλλά η πρόταση του χρέους πρέπει να είναι πιο σαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου