Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΠΟΛΕΜΟΣ Παππά - Άδωνι για τις τηλεοπτικές άδειες - Ο υπουργός διέσυρε τον απολογητή των καναλαρχών

Νέος «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά  και του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, με αφορμή  αυτή τη φορά την μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες και το κόστος της. 

Όπως απάντησε γραπτώς  ο κ. Παππάς στην ερώτηση  του κ. Γεωργιάδη Βουλή, η μελέτη στοίχισε το ποσό των 20.000 ευρώ στο Δημόσιο.  «Για όσους ανησυχούν για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, τους ενημερώνουμε ότι έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών στην Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα οι αρχικές πιστώσεις για το έτος 2016 είναι μειωμένες κατά 4.117.000 ευρώ ή 11,03% από τις αρχικές πιστώσεις του 2015» επισημαίνει ο κ. Παππάς.  


Ο υπουργός Επικρατείας  υποστηρίζει επίσης ότι η μελέτη ανατέθηκε στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα  -και όχι σε ελληνικό φορέα - για να διασφαλιστεί η αμεροληψία αλλά και γιατί δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Όπως αναφέρει, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας είναι «ένα κορυφαίο διεθνές πανεπιστημιακό ίδρυμα διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου. Καθώς συμμετέχουν σε αυτό κράτη – μέλη της Ε.Ε. θεωρείται το κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και παράγει έρευνα αιχμής σε όλο το φάσμα των οικονομικών, νομικών και πολιτικών επιστημών».

Α. Γεωργιάδης: Βαριά εκτεθειμένος ο Ν. Παππάς

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Επικρατείας, ο κ. Γεωργιάδης άσκησε σκληρή κριτική στον κ.  Παππά και υποστήριξε ότι παραμένουν άγνωστα ουσιαστικά τα κριτήρια της ανάθεσης της μελέτης.  

«Ο κ. Νίκος Παππάς είναι βαριά εκτεθειμένος. Αφού πρώτα ανακοίνωσε ο ίδιος, τον αριθμό των αδείων της αρεσκείας του (4) μετά ξόδεψε 20.000 ευρώ από τους έλληνες φορολογούμενους, για να αποκτήσει η απόφασή του, δήθεν υπόσταση. Στο δια ταύτα δεν έχει απαντήσει για τα κριτήρια επιλογής τα οποία παραμένουν άγνωστα. Την ώρα μάλιστα, που η μελέτη θα μπορούσε να γίνει δωρεάν από κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο» δήλωσε στο parapolitika. gr ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. 
    
Το σχόλιο κύκλων της ΕΙΤΗΣΕΕ για την απάντηση Παππά

Κύκλοι της ΕΙΤΗΣΕΕ σχολιάζουν σχετικά με την απάντηση του κ. Παππά:

Από τη γραπτή απάντηση στη Βουλή του Υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, προς τον Βουλευτή Α. Γεωργιάδη, αναφορικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (EUI) για τις τηλεοπτικές άδειες, προκύπτει ότι το εν λόγω Ινστιτούτο δεν είχε την αναγκαία τεχνική επάρκεια – επομένως και γνώση, ώστε να διατυπώσει εμπεριστατωμένη θέση για τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που χωρούν στο φάσμα, καθώς όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Υπουργός πρόκειται για Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που «παράγει έρευνα αιχμής σε όλο το φάσμα των οικονομικών, νομικών και πολιτικών επιστημών».

Με τις παραπάνω ιδιότητες είναι σαφές ότι το ίδρυμα αυτό δεν μπορούσε να απαντήσει έγκυρα για κατεξοχήν τεχνικά ζητήματα, όπως ο αριθμός των αδειών με βάση τη χωρητικότητα του φάσματος.  Όμως, στη Βουλή, κατά την ψήφιση του νόμου, ο Ν. Παππάς, επικαλέσθηκε τα τεχνικά στοιχεία της μελέτης.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η συγκεκριμένη Μελέτη ήταν ένα κείμενο πολιτικής, που προέκυψε με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε η Κυβέρνηση στους μελετητές. Οι θέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ επιβεβαιώνονται πλήρως σε σχέση με το συγκεκριμένο κείμενο και πώς αυτό αξιοποιήθηκε από την Κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ειλημμένες από καιρό αποφάσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στην Βουλή ως τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και με βάση αυτή καθορίστηκε ο αριθμός των τεσσάρων σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου