Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Σλοβακία: Διαμαρτυρία βουλευτών για την είσοδο ναζιστικού κόμματος στη Βουλή

Δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης καρφίτσωσαν σήμερα στα ρούχα τους κίτρινα αστέρια, το σύμβολο των ναζιστικών διακρίσεων σε βάρος των Εβραίων, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνόδου των εργασιών του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επικίνδυνη» παρουσία στη Βουλή ενός ακροδεξιού κόμματος που το χαρακτηρίζουν «φασιστικό».

Το ναζιστικό κόμμα «Η Σλοβακία μας» εξέλεξε 14 βουλευτές –σε σύνολο 150– στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 5ης Μαρτίου.
«Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 83 χρόνια, το γερμανικό Ράιχσταγκ ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης του Χίτλερ να νομοθετεί χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, στις 23 Μαρτίου 1933 ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της Γερμανίας σε ναζιστική δικτατορία», είπε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Όντρεϊ Ντόσταλ του φιλελεύθερου κόμματος SaS. «Είναι χαρακτηριστικό ότι 83 χρόνια μετά, οι Σλοβάκοι φασίστες μπαίνουν στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας«, πρόσθεσε.
Η Βιέρα Ντουμπάκοβα, του συντηρητικού κόμματος OLANO-NOVA φόρεσε επίσης το κίτρινο αστέρι.
Ένας βουλευτής του κόμματος «Η Σλοβακία μας», ο Μίλαν Ούχρικ, απέρριψε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία των δύο συναδέλφων του «τσίρκο που ευτελίζει αυτόν τον χώρο».
Το κόμμα μπήκε στο κοινοβούλιο μετά από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία ακόμη και τα μεγάλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Smer του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, τήρησαν εχθρική στάση απέναντι στους μετανάστες και το Ισλάμ. Ο ηγέτης της «Σλοβακίας μας», οΜάριαν Κότλεμπα, 38 ετών, φέρεται νοσταλγός του Γιόζεφ Τίσο, του προέδρου της χώρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχε συμμαχήσει με τη ναζιστική Γερμανία.
Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε στους Σλοβάκους ότι «θα προστατεύσει τον πληθυσμό απέναντι στην τσιγγάνικη τρομοκρατία«.
Όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα να συνεργαστούν με το φιλοναζιστικό κόμμα του Κότλεμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου