Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Προβληματισμός στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Οι ακραίες φωνές που θέλουν κλειστά τα σύνορα, αλλά και η στάση της τουρκικής πλευράς εξακολουθούν να προβληματίζουν την κυβέρνηση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πραγματοποιήθηκε έκταση σύσκεψη στη Βουλή του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Η μείωση των ροών που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι ενδεικτική, καθώς τα μποφόρ στο Αιγαίο δεν επέτρεπαν στους διακινητές να ταξιδέψουν.Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πιστεύουν πως αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την υλοποίηση της συμφωνίας και την «καλή θέληση» που πρέπει να δείξει η γειτονική χώρα.

Η Ειδομένη και ο Πειραιάς βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές του, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ο στόχος που έχει θέσει οΕπίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος για 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα.
Μετά τη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, για τα ζητήματα δικαιοσύνης και διαφάνειας αναμένεται το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένογια το θέμα Γιάννη Μουζάλα. Οι δυο άνδρες όπως όλα δείχνουν θα συναντηθούν την Τετάρτη.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως η ένταση θα αποκλιμακωθεί με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα,υπολογίζοντας πως οι τόνοι έχουν πέσει και από την πλευρά του Υπουργού Άμυνας.
Όσον αφορά την επιμονή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για μη παροχή εμπιστοσύνης στον Γιάννη Μουζάλα, πηγές αναφέρουν πως το θέμα θα μεταφερθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό  που θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό είναι στα 8 δισ. ευρώ, την Κομισιόν να το τοποθετεί στα 6 και την ελληνική πλευρά να το προσδιορίζει στα 5 δισεκατομμύρια, το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται να καθυστερεί.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου με μικρές διαφωνίες να έχουν παραμείνει από την πλευρά του ΔΝΤ, ως προς το ύψος του αφορολόγητου ορίου, αλλά και στο ασφαλιστικό για την εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές και σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς.
Από την κυβέρνηση προτάσσουν συνεχώς την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους συνδέοντάς την άμεσα με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου